Aktiviteter

Här hittar du olika aktiviteter som vi varmt kan rekommendera när ni besöker Sjömagasinet.

ATT GÖRA

 

ÄTA:

Vårdnäs Stiftsgård

Här kan man äta lunch eller boka en grillkväll i deras kåta. Finns också uthyrning av kanoter och kajaker.

För mer info: https://vardnas.se

Rimforsa strand:

https://www.rimforsastrand.se

Skedevi Gästgiveri

 

Linköping:

Linköping centrum ligger bara ca 25 min bort med bil. Här finns flertalet olika restauranger. 

Några av våra favoriter är Babettes Kafferi (https://babettes.se) och Simons kaffe för enklare mat och go fika. Bästa sushin och annan asiatisk mat finner ni hos Norika (https://www.ekholmencentrum.se) invid Stångån. 

Vill ni ha andra tips fråga oss.

 

 

PÅ GÅRDEN:

Glasscafé och gårdsbutik:

I vårt glasscafe och gårdsbutik kan du fika, på helgerna serveras mat- och efterrättsvåfflor. Här hittar ni också andra mat- och presentartiklar från lokala aktörer (och ibland lite längre från) under våra öppettider.

Juni-aug: mån-sön kl 11-18

Sep-apr: tor-sön kl 11-16

Maj: tor-sön kl 11-17

73:ans loppis:

I ladugården på andra sidan vägen från glassen finns 73:ans loppis. De har öppet på söndagar året runt. Under sommartiderna har de öppet också vid andra tillfällen. För korrekta öppettider sök dem på Facebook.

Vandra/springa/promenera:

Från glassbutiken finns ett antal längre och kortare vandringsleder som ni kan gå eller springa längs. Fråga oss gärna om alternativ. Går utmärkt att också gå upp längs kullen vid Sjömagasinet. Se dock till att stänga alla ”grindar” då det kan gå djur i hagarna och respektera allemansrätten och hemfriden.

Kanot:

Vi hyr gärna ut klassiska ”kanadensare”. Vi har 3 st klassiga kanoter perfekta för att göra upptäckter på Stora Rängen där ni utgår dirket från Sjömagasinet. Det kostar 400 kr/st/vistelse. En kanot kan ta ca 3 pers beroende på ålder/storlek. 2-3 vuxna/barn i resp kanot är rekommednerat men 2 vuxna och 2 mindre barn funkar också.

NÄRA:

Bondbönans odlingar:

Här bedriver Kristina småskaliga odlingar av grönsaker och blommor och har beroende på säsong självplock eller öppet i sin lilla gårdsbutik.

För mer info: https://bondbonans-odlingar.se

Golf:

Åt varsitt håll men bara 15 min med bil har Landeryd Golfklubb 3 18-hålsbanor att erbjuda. Närmast och 

För mer info: https://www.landeryd.se/gast/golfpaket-boende/golfpaket-boende-pa-vesterby

LITE LÄNGRE BORT:

Östgötamat:

I magasinet Östgötamat hittar ni flertalet olika lokala mataktörer. Många tips på lokala gårdsbutiker och matställen att äta på.

Linköping:

Gamla Linköping:

Förflytta dig i tid och rum i detta utomhus museum. Här kan man både uppleva historiens vingslag och äta en god lunch eller fika.

För mer info: https://www.gamlalinkoping.info

LasseMajas Deckarhus

Varför inte lösa ett mysterium ihop? Baserat på Lassemajas detektivbyrå har man byggt upp Valleby där ni själva får lösa ett mysterium.

För mer info: https://www.lassemajasdeckarhus.se

 

Flygvapenmuseum

Som den flygvapen- och militärstad Linköping är finns här också ett flygvapenmusem som passar alla åldrar. Gå en guidad tur, testa en flygsimulator, lär dig mer om aerodynamik. Här finns också en lunchrestaurang som serverar mat med lokalanknytning. 

För mer info: https://flygvapenmuseum.se

 

Hama höghöjdsbana

För de äventyrslystna kan man utmana sig på olika nivåer i trädkronorna, eller varför inte testa en ”outdoor escape activity.”

För mer info: https://www.hamaadventures.se/boka-nu

 

Trollegater och Hallsta ängar

Ca 20 minuters bilväg strax utanför från Rimforsa ligger Trollegater, ett av Sveriges största område med urbergsgrottor. Utforska grottorna på egen hand. Medtag oömma kläder och ficklampa, om du åker dit utan guide, grottgångarna är mer än 100 meter långa så det blir en del ”ålande” och krypande.

Här ligger också Hallsta ängar som är en unik äng med hamlade lindar som ligger naturskönt vid sjön Järnlundens södra strand. Lindarna är gamla, knotiga och ihåliga som ett resultat av regelbunden skörd av lövverket. Här finner du en rik blomsterprakt med en mångfald örter och gräs. 

 

LÄNGRE BORT

Heremlins Grönsaker:

I vår kompis Magdalenas gårdsbutik hittar ni småskaligt ekologiskt 

 

Astrid Lindgrens Värld:

Ca 50-60 min bort med bil  i Vimmerby ligger Astrid Lindgrens Värld. Väl värt ett besök för stora som små, med både teaterupplevelser och förflyttning i rum och tid till de olika sagorna värld. Man kan välja att ta med egen matsäck eller äta på någon av deras restauranger som bara serverar mat som ”kommer från böckerna.”


Kolmården:

Ca 60 min norrut med bil ligger Kolmården med sin djurpark och tropikarium. Man kan boka sin egen exklusiva djurupplevelse och komma djuren riktigt nära, besöka Bamses värld, åka på safaritur med linbanan eller kanske våga sig på någon av deras åkattraktioner. 

För mer info besök deras hemsida: https://www.kolmarden.com